Techniek geeft gewoon een kick!

Hallo, mijn naam is Ties Ressing, ik kom uit Lichtenvoorde en ik ben 17 jaar oud. Ik werk sinds begin oktober 2021 bij Pillen. Ik ben in 2021 begonnen aan de hbo opleiding Werktuigbouwkunde. Dat liep niet zoals ik gehoopt had en na een halfjaar deze opleiding gevolgd te hebben ben ik er mee gestopt.

Ik werkte op dat moment al een tijdje ’s avonds en in de vakanties bij Pillen. Na wat overleg heb ik gekozen om eerst een halfjaar te gaan werken bij Pillen, om vervolgens de opleiding Werktuigbouwkunde mbo niveau 4 te gaan volgen.

Hoe ben ik terecht gekomen bij Pillen?

Arben werkend aan een bureau op de tekenafdeling van Pillen Group.Toen ik met mijn hbo opleiding begon, werd ik benaderd door een bekende die bij Pillen werkt. Die vroeg aan mij of ik interesse had om hier eventueel wat avonden in de week zou willen helpen in de productie. Ik ben toen begonnen bij de avondploeg 2 avonden in de week en in de vakanties.

Toen ik aan het overwegen was of ik ging stoppen met de opleiding , kreeg ik te horen dat ik hier wel een paar maanden zou kunnen werken. Ik werk nu tot het nieuwe schooljaar 5 dagen in de week. En tijdens het schooljaar hoogstwaarschijnlijk weer een paar avonden ’s avonds en in de vakanties.

Een banner met de tekst 'Heb jij oog voor techniek?' inclusief foto's van Pillen Group medewerkers. De banner is bedoeld voor het werven van personeel.

Toepassen van kennis

Qua kennis op dit vakgebied heb ik natuurlijk niet zo veel met maar een halfjaar hbo ‘ervaring’, echter kwam ik er toch achter dat ik toch met enige dingen kan helpen. Op school heb ik bijvoorbeeld Solidworks (een 3D tekenprogramma) les gehad. Ik kan goed overweg met dit programma en dat werd ook al snel opgemerkt bij Pillen. Nu teken ik bijvoorbeeld mallen voor het opspannen van producten en producten in de ideale maatvoering.

Mallen tekenen kan voor het lassen, frezen, draaien of meten van producten zijn. Mogelijke gevolgen: gemakkelijkere productie en dus ook snellere productietijd.

Producten tekenen in de ideale maatvoering is voor het meten of voor CAD-CAM. CAD-CAM is het omzetten van een 3D-tekening naar een bewerking. Dit kan een draai of frees bewerking zijn. Door CAD-CAM hoeven we steeds minder handmatig te programmeren en dat scheelt enorm veel tijd.

Sommige dagen help ik ook in de productie. Dan ben ik bezig met bijvoorbeeld het opspannen, afbramen en het in elkaar zetten van producten.

Waarom werken en het jaar niet af te maken?

Er valt veel te leren van mijn collega’s hier, omdat hun vaak hun werk al lang doen. Ik kan met al mijn vragen bij hun terecht en hun willen mij ook graag dingen laten zien. En omdat Pillen veel productie mogelijkheden heeft, krijg ik ook van elke productie mogelijk veel te zien en te leren. Zo krijg je een goed beeld van wat er wel allemaal mogelijk is en hoe het werkt.

Ook vind ik het leuk om een idee van iemand anders of van mijzelf om te zetten in een tekening, en dan kijken of de tekening daadwerkelijk maakbaar is, het voldoet aan de eisen en of het idee het werkproces versnelt of makkelijker maakt.