Net als voorgaande jaren zijn wij de uitdaging weer aan gegaan om voor Solar Boat Twente onderdelen te maken voor de boot.
Ons motto is dan ook’ daag ons uit’  en dat is zeker gelukt! Met trots kunnen wij jullie vertellen dat wij voor de Solar Boot 4 onderdelen gemaakt hebben. Hoe wij dat gedaan hebben, lees je hier onder!

Welke producten gaat Pillen Group maken?

In overleg met het team van Solar Boat Twente heeft de Pillen Group 4 producten gekozen die voor de Pillen Group maakbaar en passend zouden zijn.
De gekozen onderdelen waren niet de makkelijkste delen qua maakbaarheid. Gelukkig waren er 3D vormen aanwezig welke we met ons CAM systeem hebben geprogrammeerd.

Meteen in productie?

Voordat we de 4 producten in productie konden nemen, zijn er nog een aantal onderdelen gewijzigd Ook zijn de tekeningen en de 3D files aangepast zodat de producten ook echt gemaakt konden worden.

Materiaalkeuzes?

Doordat de delen naderhand geanodiseerd moesten worden, hebben we een aluminium soort gekozen dat ook écht geanodiseerd kan worden.

Hoe is er geanodiseerd?

Er is gekozen om maatvast te anodiseren, wat betekend dat er in het anodiseerproces een minuscuul laagje van het materiaal af gebeitst wordt en deze tot slot wordt vervangen door een geanodiseerde laag.

Product 1: ‘Strut Metal Cover’

Het team is begonnen met een product genaamd “Strut metal cover”.
In dit product/deel moest een uitsparing komen waarbij de hoeken niet rond mochten zijn, dus deze uitsparing frezen was geen optie. Pillen Group heeft het deel vooraf  gefreesd, en in een later stadium is de uitsparing aangebracht d.m.v. draadvonken, waarbij een draad van 0.2 mm door het materiaal snijdt, en dus geen ronde hoeken maakt.

Product 2: ‘U-shape’

Een ander onderdeel was een product genaamd “U-shape”.
Dit onderdeel was behoorlijk complex, omdat hierbij de bewerking- volgorde erg belangrijk was voor een goed eind resultaat. Dit onderdeel bestaat namelijk uit erg dunne wanden waarbij de bewerking strategie een grote rol speelt. En met strategie bedoelen we dat er per keer weinig materiaal moet worden verspaant om trilling te voorkomen.
Pillen Group heeft gekozen voor het zogenaamde I-Machining wat we beschikbaar hebben in ons CAM systeem.
Met deze frees-module rekent het programma  de juiste frees strategie aan de hand van de ingeven parameters wat we nodig hadden t.a.v. de dunne wanden.
Voor dit onderdeel hebben we dan ook een aantal span middelen gemaakt om spanningsvrij te kunnen spannen.

Product 3: ‘Wingplateconnection’

Volgende product was een onderdeel genaamd “Wingplateconnection”.
De naam zegt het al , het is een aansluiting op een groter geheel waar naderhand het carbon omheen wordt gegoten.
Dit deel was door de aparte vorm een uitdaging om op te spannen.
We hebben hiervoor dan ook speciale bekken moeten frezen om het deel spanningsvrij te spannen.
In dit product moest een sleuf aangebracht worden welke een 3d vorm had, hierbij moest zowel de bodem als de uitsparing een ronde vorm hebben.
Deze vorm moest dan ook met een 3-assige beweging aangebracht worden met een bolfrees, wat betekend dat we elke keer weinig materiaal konden verspanen om de vorm te behouden.

Product 4: ‘Front hub propeller’

Nog een onderdeel was de “Front hub propeller”.
Dit onderdeel was een bekend onderdeel voor ons, deze had Pillen Group namelijk voorgaande jaren ook gemaakt. Het betreft hier een dop welke op de propeller aandrijving komt.
De vorm was iets veranderd waardoor de contour lijn van de draaibewerking aangepast moest worden. Het deel is een zogenaamd zichtdeel, dus een mooi oppervlak was hier belangrijk.
Een mooi oppervlak is dan ook verkregen om de buitenkant na te draaien met een diamant punt.

Deze 4 ontwikkelde én geproduceerde producten zorgen ervoor dat Solar Boat Twente de hoek van de vleugels kan verstellen, zodat de boot over het water kan vliegen!